Helicobacter pylori este o bacterie care traieste in stomacul a peste 50-70% din oameni. In lipsa unui sistem imunitar puternic produce substante care pot deteriora celulele si provoca gastrita cronica si ulcer peptic. Infectia cu Helicobacter pylori este o tulburare comuna a tractului intestinal, in special a stomacului. Bacteria este gazduita de mucoasa gastrica, unde supravietuieste producand o enzima specifica care scade aciditatea gastrica. Odata reperata, necesita helicobacter pylori tratament, dar discutam mai multe despre tratament infectie H. Pylori mai jos.
Caile de transmitere a bacteriei Helicobacter pylori – cum se transmite Helicobacter pylori?
Cauzele si caile de transmitere a bacteriei Helicobacter Pylori nu sunt pe deplin cunoscute. Stim doar ca se poate transmite pe cale orala sau oralo-fecala. Cateva posibile cauze:
- contact direct cu saliva
- contact direct cu fecale
- contact direct cu voma unei persoane infectate
- alimente contaminate
- apa contaminata
- ustensile/instrumente edoscopice
Simptome infectioase cu bacteria Helicobacter pylori
De cele mai multe ori, infectia cu Helicobacter pylori este asimptomatica. Exista si cazuri in care isi face simtita prezenta, asadar iata cateva simptome infectioase cu bacteria Helicobacter pylori:
- arsuri la stomac, in special cand nu mancati
- reflux gastroesofagian
- dificultati in digestie (dispepsie)
- durere in partea superioara a abdomenului
- greata
- pierderea apetitului
- balonare si senzatie de balonare
- varsaturi
In cazul cancerului de stomac si infectiei cu bacteria Helicobacter pylori pot aparea cateva simptome importante, care necesita o vizita la medicul specialist si helicobacter pylori tratament urgent:
- astenie si/sau anemie
- dureri abdominale puternice si/sau recurente
- pierdere in greutate
- pierderea nejustificata a poftei de mancare
- febra
- varsaturi dupa mese
- varsaturi cu sange
- scaun inchis la culoare sau cu sange
Helicobacter pylori testare si diagnosticare

In ceea ce priveste testarea si diagnosticarea cu bacteria Helicobacter pylori, in prezent exista cateva teste care pot fi efectuate pentru a vedea daca sunteti sau nu infectat cu H. Pylori. Cele mai importante sunt:
- test aer expirat sau urea breath test: dupa administrarea unei baze de de uree-C13 marcate radioactiv pacientului, se masoara cantitatea de dioxid de carbon emisa prin expiratie; acest gaz este de fapt produsul metabolic al bacteriei in prezenta ureei (sensibilitate si specificitate 94-98%).
Daca exista o infectie gastrica cu Helicobacter Pylori, o anumita cantitate de dioxid de carbon marcat radioactiv va fi gasita in aerul expirat de pacient dupa 30 de minute de la efectuarea testului.
- teste serologice: acestea constau in cautarea in sange a anticorpilor specifici impotriva Helicobacter pylori (sensibilitate si specificitate 80%-95%, in functie de setul utilizat).
- endoscopie: in timpul examinarii, se preleveaza probe (biopsii) ale mucoasei stomacului si duodenului, apoi se analizeaza sub microscop pentru a vedea daca exista Helicobacter pylori. Endoscopia superioara mai este consideraa si standardul optim pentru diagnosticarea ulcerelor. Examenul se realizeaza cu o camera minuscula cu ajutorul careia se vede tot. Este un test mult mai invaziv decat testul aerului expirat sau testul serologic, ca urmare se recomanda cand exista riscul ca pacientul sa mai aiba si altceva, nu doar o infectie cu Helicobacter pylori.
- coprocultura/teste realizate asupra probelor din scaun: permite detectarea prezentei bacteriilor responsabile de infectiile gastrointestinale in proba de scaun. Esantionul fecal va fi supus unor evaluari macroscopice (culoare, miros, consistenta), chimice si microbiologice in cautarea bacteriei Helicobacter pylori. O antibiograma poate fi apoi utilizata pentru a evalua sensibilitatea si rezistenta bacteriilor din fecale la antibiotice.
- test prezenta antigen in materiile fecale: cautarea si identificarea (in caz de infectie cu Helicobacter pylori) a antigenelor/proteinelor asociate cu H. Pylori
Ca si pacient, va revine responsabilitatea de a raporta specialistilor daca urmati si alte tratamente/terapii medicamentoase, deoarece unele medicamente pot interfera cu rezultatul testului. Pentru a efectua aceste teste, de fapt, nu trebuie sa luati medicamente/protectoare gastrice cu cel putin 10-14 zile inainte si nici sa urmati vreun tratament cu antibiotice cu 4 saptamani inainte de test.
Afectiuni provocate de Helicobacter pylori

Cele mai des intalnite afectiuni provocate de Helicobacter pylori sunt:
- gastrita cronica superficiala
- gastrita atrofica
- ulcer peptic gastric
- ulcer peptic duodenal
- cancer de stomac
In 40% din cazuri este asociat cu limfomul MALT gastric, o forma rara de cancer. Vestea buna este ca exista helicobacter pylori tratament cand limfomul este gasit in stadiu incipient.
Mai jos va prezentam alte cateva afectiuni provocate de Helicobacter pylori:
- Afectiuni neurologice
- Helicobacter pylori si ictusul sau accidentul vascular cerebral: exista o ipoteza care spune ca H. pylori creste expresia mediatorilor inflamatori si activeaza trombocitele si factorii implicati in coagulare
- Helicobacter pylori si boala Alzheimer: un risc de pana la 1,6 ori mai mare de a dezvolta boala Alzheimer la cei infectati cu Helicobacter pylori in comparatie cu cei neinfectati
- Helicobacter pylori si Parkinson: asociata semnificativ cu un risc crescut de boala Parkinson doar la persoanele cu varsta peste 60 de ani; infectia cu H. pylori poate scadea biodisponibilitatea L-3,4-dihidroxifenilalaninei (L-dopa, utilizata in tratamentul bolii Parkinson), prin inflamarea mucoasei duodenale, care este locul de absorbtie a L-dopa
- Helicobacter pylori si scleroza multipla: infectia pare a fi un factor de risc pentru dezvoltarea anticorpilor anti-acvaporina 4 (AQP4) in scleroza multipla, prin mimetismul molecular intre AQP4 si AQP al bacteriei
- Afectiuni cardiovasculare
- Boala coronariana: infectia cu H. pylori creste riscul de boala coronariana acuta chiar si in absenta sau dupa eliminearea factorilor de risc. Provoca o stare inflamatorie cronica persistenta in mucoasa gastrica care poate avea si efecte inflamatorii sistemice
- Infarct miocardic: tulpinile CagA-pozitive sunt asociate cu un risc crescut de infarct miocardic
- Boli metabolice
- Diabet zaharat: nivelurile crescute de hemoglobina glicata au fost asociate semnificativ cu infectia cu H. pylori la subiectii cu varsta peste 65 de ani
- Nefropatie sau neuropatie
- Sindrom metabolic
- Colesterol
- Trigliceride crescute
- Afectiuni hepatobiliare
- Steatohepatita nealcoolica
- Hepatocarcinom
- Afectiuni hematologice
- Anemie cauzata de deficitul de fier
- Deficit de vitamina B12: poate provoca anemie pernicioasa, neuropatie periferica si leziuni ale maduvei spinarii. Absorbtia vitaminei B12 poate fi afectata in gastrita cauzata de infectia cu Helicobacter pylori.
- Purpura trombocitopenica idiopatica
- Afectiuni dermatologice
- Rozacee: dermatita faciala cronica caracterizata prin eritem si telangiectazie, o manifestare cutanata cel mai frecvent asociata cu infectia cu H. Pylori
- Alopecie
- Boli buloase autoimmune: afectiuni dermatologice care includ pemfigusul, pemfigoidul, epidermoliza buloasa, dermatita herpetiforma si dermatoza buloasa liniara IgA
- Purpura Schönlein-Henoch: o afectiune autoimuna caracterizata prin depunerea de IgA in piele si in alte organe, cum ar fi rinichii, articulatiile si tractul gastrointestinal, caracterizata de leziuni de culoare violet pe piele
Metode de prevenire a infectiei cu bacteria Helicobacter pylori

Desi nu exista metode bine stabilite de preventie in ceea ce priveste infectia cu H. pylori, respectarea unor reguli de igiena corespunzatoare poate ajuta la reducerea riscului de infectare cu bacteria Helicobacter pylori. Iata cateva metode de prevenire importante:
- spalati-va des pe maini cu apa si sapun, mai ales dupa ce ati folosit baia
- spalati-va pe maini cu apa si sapun inainte de a servi masa
- spalati fructele si legumele foarte bine inainte de a le manca
- beti doar apa potabila
Daca va stiti cu simptome care ar putea indica o infectie si necesita helicobacter pylori tratament, eliminati din rutina dumneavoastra acesti factori de risc precum:
- alcoolul
- fumul de tigara/fumatul
- antiinflamatoare nesteroidiene, deoarece acestea pot reduce apararea naturala a mucoasei gastrice
Helicobacter pylori tratament naturist cu plante medicinale

1. Tinctura de ghintura
Proprietati: stimulent puternic al secretiilor salivare si gastrice, antihelmintic, coleretic-colagog, antipiretic si antimalaric
- stimuleaza functiile hepato-biliare
- imbunatateste functia hepatica si activitatea ficatului
- favorizeaza digestia si drenarea bilei
- functionarea normala a ficatului
- creeaza conditii nefavorabile parazitilor si bacteriilor gastro-intestinale, ajutand la eliminarea acestora
Mod de administrare:
Se poate consuma in doua modalitati:
Simpla – 3 linguri pe zi, dimineata, la pranz si seara, cu 30 minute inainte de masa;
Pentru persoanele care nu suporta alcoolul, tinctura se poate dilua in ceai digestiv, hepato-biliar, sau pentru afectiuni ale colonului, dar sa fie ceaiul fierbinte, atunci alcoolul se evapora, iar principiile active raman in ceai.
In cazul in care apar dureri dupa mesele principale, sau in timpul noptii, se mai poate lua cate o lingura simpla, chiar din doua in doua ore.
Tratamentul va fi urmat de la 1 la 5 luni in functie de gravitatea si vechimea bolii. Se poate lua si preventiv, o lingura in fiecare dimineata pe stomacul gol(cereti sfatul fitoterapeutului).
Contraindicatii: femei insarcinate, tratament cu antibiotice.
2. Bitter
Indicatii terapeutice: afectiuni respiratorii: tuse, bronsita, pneumonie(adjuvant), afectiuni digestive: reflux gastroesofagian, indigestie, balonare, afectiuni ginecologice: leucoree, amenoree, dereglari de ciclu menstrual, afectiuni alergice: guturai, rinita alergica, sinuzita

Intern:
- afectiuni respiratorii: tuse, bronsita, pneumonie(adjuvant)
- afectiuni digestive: reflux gastroesofagian, indigestie, balonare
- afectiuni ginecologice: leucoree, amenoree, dereglari de ciclu menstrual
- afectiuni alergice: guturai, rinita alergica, sinuzita
- afectiuni dermatologice: eczeme, dermatite atopice, arsuri, pitiriazis versicolor
- stari de surmenaj mental, oboseala fizica si psihica, stres
Extern:
- echimoze, arsuri minore, zgarieturi, abcese dentare, hemoroizi, fisuri anale, sinuzita frontala si maxilara.
- lupta contra virusului helicobacter pilory
Mod de administrare: o lingura de 2-3 ori pe zi diluata in apa plata sau ceai
3. Ceai afectiuni gastro intestinale

Ceai afectiuni gastro intestinale contribuie la:
- functionarea normala a tranzitului gastro-intestinal
- normalizarea secretiei de suc gastric
- calmarea durerilor abdominale si eliminarea gazelor intestinale.
- eliminarea discomfortului digestiv
Proprietati: antiseptic, cicatrizant, antispastic, antiinflamator, diminueaza aciditatea gastrica.
Indicatii terapeutice: ulcer gastric, ulcer duodenal, gastrite hiperacide, ulcer pe baza nervoasa, atonii digestive, duodenite acute si cronice, colici abdominale, infectii gastrointestinale, enterite, enterocolite, colita de fermentatie, eliminarea senzatiilor de voma, cancer de colon si de rect,in faza incipienta, colon iritabil,anorexie, pirozis.
Mod de preparare: se prepara un decoct scurt; 2 linguri mari de plante se fierb in 750ml apa timp de 2 minute, se lasa 15-20 min apoi se stecoara.
Mod de adimistrare: se vor consuma 3 cani pe zi cu o jumatate de ora inaintea principalelor mese. Pentru afectiuni cronice, se recomanda administrarea impreuna cu 3 linguri de Bitter ardelenesc. Ceaiul se bea neindulcit sau indulcit cu miere de albine.
4. Sirop de afine

Indicatii terapeutice: tonic hepatic, tonifiant al sistemului nervos, protejeaza peretii vaselor sangvine, benefic in boli reumatice, guta, hemoroizi, hipertensiune arteriala, tulburari neurologice, gastrita, ulcer
Mod de administrare:
Adulti: 2-3 linguri pe zi simplu sau diluat intr-un pahar cu apa.
Copii 1-12 ani: 2-3 lingurite pe zi simplu sau intr-un pahar cu apa.
Helicobacter pylori tratament cu leacuri batranesti

Helicobacter pylori tratament cu leacuri batranesti sigure si naturiste, la care poate apela oricine. Iata cateva dintre aceste tratamente Helicobacter pylori batranesti, dar extreme de eficiente:
- varza alba: consum moderat de varza alba sub forma de salata, impreuna cu morcov razuit si asezonata cu sare, pieper si putin otet sau sub forma de suc de varza, diluat in putina apa
- propolis: antibiotic natural cu rol in protejarea si intarirea sistemului imunitar slabit. Contine foarte multi compusi polifenolici, cu rol inhibator si deci va distruge bacteria Helicobacter pylori
- ghimbir: vindeca infectiile cu Helicobacter pylori si, in acelasi timp, reduce senzatia de greata si voma, ameteala, reflux gastroespfagian si aciditate la stomac
- scortisoara: are proprietati intiinflamatorii si poate fi adaugata in ceaiuri, ca de exemplu in ceaiul de ghimbir. Consumate impreuna reduc inflamatia si creeaza un mediu neplacut pentru bacteria H. Pilory
- ulei de masline presat la rece: echilibreaza aciditatea din stomac si amelioreaza efectele infectiei cu Helicobacter pylori. Puteti consuma cate o lingurita in fiecare dimineata, pe nemancate, sau il puteti folosi din ambundenta in salate
- curcuma: poate fi pusa in mancare sau consumata sub forma de curcuma latte. Poate reduce senzatia de greata si gazele intestinale, stimula secretia de suc gastric si proteja mucoasa de efectele bacteriei H. Pylori
- ceai verde: tratament Helicobacter pylori natural calmant, dar si cu rol important in stoparea inmultirii H. Pylori
- miere: combate infectia cu Helicobacter pylori, motiv pentru care recomandam consumul zilnic de miere organica
- broccoli: consumul regulat de broccoli, intrucat este foarte bogat in sulforafan, poate ajuta la eliminarea H. Pylori. Alimentele care au sulforafan nu trebuie subestimate, cu atat mai mult cu cat pot impedica formele grave de gastrita si cancer gastric.
- usturoi: consumat in fiecare dimineata pe stomacul gol, asa cum procedau bunicii si batranii nostri. Se poate consuma atat intreg, dar si zdrobit. Usturoiul zdrobit, insa, este mai benefic.
Nu neglijati aceste leacuri batranesti in tratarea infectiei cu Helicobacter pylori. De cele mai multe ori, cel mai bun tratament pentru Helicobacter pylori se afla chiar sub nasul nostru, doar ca nu stim proprietatile plantelor care ne inconjoara si pe care le avem la indemana.
Surse: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30090002/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699001
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8011406
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3225297